Zoals herinneringen naar mate het leven vordert een andere betekenis krijgen, zo verschijnen beelden en geluiden in telkens nieuwe combinaties en associaties. Tijd en ruimte hebben geen belang meer. In het proces van ouder worden winnen kleur, geometrie en perspectief terrein. De foto’s worden droombeelden, visuele herinneringen, uitdrukking van verlangens en gevoelens. Ze worden geordend, herschikt, met elkaar verbonden, om uiteindelijk tot de vaststelling te komen dat er met geen mogelijkheid grip te krijgen is op de complexiteit van het leven.
— Indra Devriendt- H'art magazine
 
trekvogels_beeld01.jpeg

Trekvogels / Oiseaux voyageurs

Credits :

Idee en artistieke uitvoering : Rebecca Lenaerts
Geluidsmontage, muziek en mixage: Köhn (Jürgen De Blonde)
Acteurs : Rebecca Lenaerts (NL) en Laurent Bonnet (FR)
Tekst: Rebecca Lenaerts
Cassette samples : IICADOM (The International Institute for The Conservation, Archiving and Distribution of Other people’s Memories)
Foto’s : Le Musée de la photographie à Charleroi
Co-productie : FotoMuseum Provincie Antwerpen, Le Musée de la photographie à Charleroi, FLACC (workplace for visual artists), MUS-E Belgium. 

Trekvogels / Oiseaux voyageurs: 30 min, Français / Nederlands

 
Met schijnbaar gemak weet Lenaerts de toeschouwer van de ene gemoedstoestand in de andere te jagen alsof het leven elk moment gedaan kan zijn. maar schieten woorden niet altijd te kort als het leven de laatste bocht ingaat?
— Indra Devriendt- H'art magazine

Trekvogels / Oiseaux voyageurs is een audiovisuele installatie die in 2010 ontstond in samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen en Le Musée de la photographie in Charleroi. Het uitgangspunt is een collectie van dia’s afkomstig uit het archief van Le Musée de la photographie à Charleroi. 15 koffertjes, 1500 dia’s. Ze werden geschonken aan het museum. Als overbodig bestempeld.

De dia’s documenteren een twaalftal reizen die een koppel ondernam in West Europa tussen het einde van de jaren vijftig en het midden van de jaren zeventig. Beelden van landschappen, monumenten, toeristische trekplaatsen. Foto’s van wat je zoal foto’s neemt als je op reis bent. Er staat telkens dezelfde vrouw op. Ze poseert. Ze lacht. Ze is op vakantie. Maar nu is ze dood.

Met deze beelden ging Rebecca Lenaerts aan de slag voor de creatie van een audiovisuele installatie die met oude vakantiefoto’s en een klankband een nieuw verhaal vertelt. Een verhaal over onder weg zijn, over de zoektocht naar de ultieme plek en de manier waarop mensen zich de wereld toe eigenen via de fotografie. ‘Trekvogels / Oiseaux voyageurs’ creëert een dialoog tussen klank en beeld, tussen wat we horen en denken te zien, tussen waarneming en interpretatie, tussen droom en werkelijkheid.

terkvogels_beeld02.jpeg