Concentratie. Inspiratie. Rust.
gidst_beeld01.jpeg
 

MUS-E Gidst

MUS-E gidst is de werktitel voor een artistieke samenwerking tussen Lies Cuyvers (danseres en choregrafe) en Rebecca Lenaerts. Met de steun van Museum M en MUS-E Belgium (open platform voor kunstenaars in co-creatie) startten ze een driejarig participatief project (2014 - 2017) met het zesde leerjaar van de basisschool Sancta Maria in Leuven.

Samen met de kinderen duiken de kunstenaars in de wereld van een tiental kunstwerken uit de vaste collectie van Museum M. Wat zien we? Wat weten we over het kunstwerk? Wat zou de kunstenaar ons willen vertellen? Wat heeft het met ons te maken? Vragen, indrukken, associaties en ideeën worden omgezet in teksten, klank en beweging. Vervolgens wordt de kinderen een speelvlak aangeboden waarbinnen ze met hun eigen materiaal leren improviseren. Er worden spelregels vastgelegd. Wie gidst wie? De kinderen ontdekken gaandeweg de vrijheid van abstracte taal. De witte kubus van een museum wordt een performatieve ruimte.

 
 

Op de ervaringen uit het eerste jaar wordt in het volgend schooljaar verder gewerkt. We introduceren het thema 'stilte'. De performance 'the artist is present' van Marina Abramovic wordt de inspiratie om te werken rond 'niets doen' versus 'iets doen', rond aanwezigheid versus afwezigheid. We besluiten de witte muren van het Museum M als decor voor een film te gebruiken.

In het laatste jaar werken we rond het thema 'ademhaling'. Welke verbanden zijn er tussen bewegen en ademen? De werkateliers worden afgesloten met een interventie in de bibliotheek van Leuven. 

 
foto: Ophelia Van Campenhout

foto: Ophelia Van Campenhout

Concept en uitvoering: Lies Cuyvers en Rebecca Lenaerts
In samenwerking met leerkrachten Tom Emmers, Esther Wallace, Himsha Vanhaecke van BS Sancta Maria Leuven, Bib Leuven, Museum M, MUS-E Belgium. 
Film: Jan De Bruyckere

Kind: “Ik heb geleerd om meer te genieten van wat ik zie als ik om me heen kijk.” 
Rebecca: “Wat zie je dan?”
Kind: “Leven