Wenen is als druppels water die uit je ogen komen.
Schaamte is het gevoel als je iets niet durft.
Slapen doe je met je ogen dicht.
Een put is een diep donker gat in de grond. 
foto's: Sophie Vanhomwegen

foto's: Sophie Vanhomwegen

 

Ice on my eyes

In samenwerking met het zesde leerjaar van het St-Jozefscollege in Aalst werkten videokunstenares Tine Guns en actrice en woordkunstenares Rebecca Lenaerts een jaar lang rond het thema blindheid. “Op welke manier kunnen we de wereld waarnemen als we niet zouden kunnen zien?” Deze vraag was een startschot om bij kinderen een denkproces op gang te brengen over hoe we onze ogen, en oren gebruiken om de werkelijkheid te begrijpen. Wat volgde was een boeiende ontdekkingreis langs het werk van René Magritte en de surrealisten, het belang van het geheugen en de manier waarop we taal verwerven. De kinderen en de kunstenaars werden bijgestaan door twee volwassenen met visuele beperkingen die hen binnenleidden in de wereld van blinden en slechtzienden.

ICE ON MY EYES is een audiovisuele installatie waarin tekst, beeld en klank een spel spelen van aantrekking en afstoting. Het visuele, het auditieve en het tactiele gaan een dialoog aan met elkaar. ICE ON MY EYES is niet alleen het resultaat van een artistiek onderzoek en een veelzijdige samenwerking maar stelt ook de vraag op welke manier kunst toegankelijk kan gemaakt worden voor mensen met een visuele beperking. In een maatschappij die voornamelijk visueel is ingesteld, schept dit oneindig veel mogelijkheden hoe we de werkelijkheid nog kunnen beleven.

Concept: Rebecca Lenaerts
Artistieke uitvoering: Rebecca Lenaerts en Tine Guns
ism het 6de leerjaar van St-Jozefscollege Aalst.
Bijzondere dank aan :
Leslie De Ceulaer, Eric Van Damme, Tonia en meester Pieter Phlips
ICE ON MY EYES is een project van MUS-E Belgium ism de educatieve dienst van het centrum voor hedendaagse kunst NETWERK ART Aalst.(2012-2013)